Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Έπαυλη Υστερορωμαϊκών χρόνων και οικία Ελληνιστικών χρόνων

  Στην περιοχή «Μούσγα», εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Κυπαρισσίας, σωστική ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως ερείπια μεγάλης έπαυλης υστερορωμαϊκών χρόνων (εικ. 1).
Τα κτηριακά λείψανα ανήκουν σε τρεις αλλεπάλληλες οικοδομικές φάσεις που αρχίζουν από τον 1ο αι. π.Χ., συνεχίζονται στον 3ο αι. μ.Χ. με νέες προσθήκες πάνω στα παλαιότερα κτίσματα, ενώ στα τέλη του 4ου με αρχές του 5ου αι. μ.Χ. προστίθενται στα υπάρχοντα κτίσματα λουτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις. Το εκτεταμένο κτηριακό συγκρότημα, που δεν ανασκάφηκε στο σύνολό του, περιλαμβάνει μια έπαυλη ή ένα συγκρότημα κατοικιών που ανήκε στον ιστό της αρχαίας πόλης, η οποία προφανώς αναπτυσσόταν γύρω από την αγορά, με κομβικό σημείο το λιμάνι της ευημερούσας πόλης της Κυπαρισσίας.
Στα ευρήματα της ανασκαφής περιλαμβάνονται άφθονα αποτμήματα αγγείων, κυρίως χρηστικών, για πόση και βρώση ή για μεταφορά νερού, καθώς και χάλκινα νομίσματα, τμήματα διακοσμημένων λύχνων, υφαντικά βάρη και οστά ζώων.

εικόνα 1
  2. Σωστική ανασκαφή που διενεργήθηκε το 2007 στις δυτικές υπώρειες του Κάστρου της Κυπαρισσίας, αποκάλυψε αποσπασματικά σωζόμενα θεμέλια κτηρίου, πιθανότατα κατοικίας, η αρχαιότερη φάση της οποίας ανάγεται στους ύστερους ελληνιστικούς και τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος αι. π.Χ.- 1ος αι. μ.Χ.), ενώ φαίνεται ότι συνέχισε να είναι σε χρήση έως την ύστερη ρωμαϊκή εποχή (3ος-4ος αι. μ.Χ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

VIDEO Ομάδας Προστασίας και Ανάδειξης Αρχαιολογικών χώρων Τριφυλίας