Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Αρχαιολογικές θέσεις Γαργαλιάνων

 Πότε κτίστηκε η πόλη δεν είναι ακριβώς γνωστό, ούτε από που έλαβε το όνομά της. Στους Bενετικούς χάρτες αναφέρεται με την ονομασία GURGULIA. Ο Φρ. Πουκεβίλ, που την επισκέφθηκε το 1805 λέει γι' αυτή: 
  "Δεν φαίνεται αυτό το μεγάλο χωρίον να ήταν καλύτερον κατοικημένο εις την αρχαιότητα από ότι είναι επί των ειδικών μας ημερών, διότι οι ιστορικοί έχουν λησμονήσει το μέρος αυτό της χώρας το περιλαμβανόμενο μεταξύ Κυπαρισσίας και Πύλου."
  Στους ομηρικούς χρόνους όλη η περιφέρεια του Δήμου υπαγόταν στο Βασίλειο του Νέστορος. 6 χλμ. νοτιοδυτικά των Γαργαλιάνων στη θέση Διαλισκάρι στην αρχαιότητα είχε αναπτυχθεί μεγάλη και σπουδαία πόλη.
  Στα χρόνια της Βενετοκρατίας οι Γαργαλιάνοι υπαχθήκανε στην επαρχία (ΤΈRRΙΤΟRIΟ) Αρκαδιάς του νομού Μεθώνης κι έπειτα του Νόμου Μεσσηνίας. Σε Βενετικά έγγραφα της εποχής αυτή η πόλη μνημονεύεται με την ονομασία GARGALIANO, που κατά τον ιστορικό Παύλο Καρολίδη ετυμολογείται από το όνομα Γάργαλος ή Γαργαλιάνος και κατά τον δημοσιογράφο Μ. Ρόδα από το όνομα Βενετού εξόριστου στην περιοχή αυτή GARGALIANO.  
  Ωστόσο στο τόπο των Γαργαλιάνων είναι βέβαιο ότι στους υστερορωμαϊκούς χρόνος (150 μχ - 950 μ.Χ.) υπήρχε μικρός οικισμός. Τούτο μαρτυρούν οι Αρχαίοι τάφοι, που ανακαλύφθηκαν το 1933 καθώς και πιθοειδή ορύγματα, στη βόρεια συνοικία της πόλεως, που λέγεται Ανεμόμυλος. Τα διάφορα ευρήματα των τάφων και των ορυγμάτων ανήκουν στην εποχή αυτή. 

Γαργαλιάνοι: Η θέα απ΄τον προφήτη Ηλία.
   Όμως δεν χωρεί αμφιβολία ότι ολόκληρη η περιοχή της πόλεως και σε μεγάλη έκταση του τέως δήμου Πλαταμώδους και νυν Δήμου Γαργαλιάνων ήταν κατοικημένη και στους προϊστορικούς χρόνους.
 Ίχνη κατοικήσεως έχουν επισημανθεί:

 Πρωτοελλαδικής περιόδου (3000 – 2000 π.Χ.) στη θέση Όρντινες, βορειοδυτικά των 
σημερινών Γαργαλιάνων, σε απόσταση 7 χλμ., πάνω από τον όρμο του Λαγκουβάρδου και κοντά στην νότια όχθη του ποταμού.
 Μεσοελλαδικής περιόδου (2000 – 1600 π.Χ.) στη θέση Τσούκα, 3 χλμ. ανατολικά των Γαργαλιάνων, στη θέση Κάνταμο, 4 χλμ. μεσημβρινά της πόλεως και στη θέση Κάναλος, σε απόσταση 4 χλμ. δυτικά της.Περισσότερα: ΕΔΩ
 Υστεροελλαδικής περιόδου (1600 – 1400 π.Χ.) στη θέση Λαγού, 7,5 χλμ. ανατολικά
των Γαργαλιάνων.
  Κλασικών χρόνων στη θέση Ντάβανου, 2,5 χλμ. νότια των Γαργαλιάνων.
  Ελληνιστικών χρόνων στη θέση Χουχλαστή, 4 χλμ. δυτικά των Γαργαλιάνων.
  Ρωμαϊκών χρόνων στη θέση Βρυσόμυλος, 7 χλμ. νότια των Γαργαλιάνων
  Βυζαντινών χρόνων στη θέση Κουτσουβέρι, 2,5 χλμ. βόρεια των Γαργαλιάνων.

Κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι είναι οι θέσεις Κάναλος και Μέγας Κάμπος. Δείτε την απόφαση ΕΔΩ


Κάναλος :
  Σε δύο ανασκαφικές έρευνες κατά τα έτη 2007 και 2008 στην περιοχή του Κανάλου Γαργαλιάνων, όπου υπάρχουν εντοπισμένα επιφανειακά ίχνη αρχαίων λειψάνων από την προϊστορική έως τη ρωμαϊκή εποχή, αποκαλύφθηκε νεκροταφείο λακκοειδών τάφων ολοκληρωτικά συλημένο, καθώς και τα λείψανα οχύρωσης και κτισμάτων μεσοελλαδκών χρόνων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και κατά τη μυκηναϊκή εποχή.
Η ανασκαφική έρευνα βρίσκεται ακόμη στην αρχή και πρόκειται να συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον.

Μέγας Κάμπος:
Βρέθηκαν λείψανα ταφικής και οικιστικής χρήσης της εποχής του χαλκού.


Θέα της νήσου Πρώτη από το Διαλισκάρι

Διαλισκάρι Μαραθόπολης:
  Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων δυτικά των Γαργαλιάνων και 2 χιλμ. νοτίως του Μαράθου, στην ακτή, όπου και το "Λιμανάκι" του Διαλισκαριού.
  Αρχαίο πόλισμα, που ο ερευνητής της περιοχής Γυμνασιάρχης κ. Σωτ. Λυριτζής το ταυτίζει με την αρχαία Έρανα τού Στράβωνος (Βλ. ΙΔΙΟΥ, Η αρχαία πόλη της Δυτικής Μεσσηνίας Έρανα, στο περιοδικό  "Πλάτων", τόμ. 21, Έτ. ΚΑ', τεύχη 41 - 42, σελ. 178).
  Ο Νάταν Βαλμίν, που έχει επί τόπου μελετήσει τα αρχαία λείψανα του Διαλισκαριού έχει αποφανθεί: "Έχω πολύ φθάσει να βλέπω εις τα εν Διαλισκαρίω ερείπια την αρχαία Έραναν"
   Σώζονται ερείπια ρωμαϊκής οικοδομής με ψηφιδωτό δάπεδο και πλακόστρωτες αυλές και δωμάτια. Δύο κίονες μαρμάρινοι με ραβδώσεις, δύο κιονόκρανα Ιωνικού ρυθμού, δέκα βάσεις ιωνικών κιόνων και πλήθος από θραύσματα μαρμάρων  , συγκρότημα λουτρών και άφθονα επιφανειακά ευρήματα (κεραμεική και διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη) που χρονολογούνται κυρίως στους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ σαφείς είναι οι ενδείξεις για την πρωιμότερη χρήση του χώρου.
Το Διαλισκάρι είναι επίσημα κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. Δείτε την απόφαση ΕΔΩ

Τραγάνα: Θολωτοί τάφοι.
Επιπλέον, κοντά στον οικισμό της Τραγάνας υπάρχουν θολωτοί τάφοι της Μυκηναϊκής εποχής. 


Ο θολωτός τάφος στην Τραγάνα
Περισσότερα για τους θολωτούς τάφους στην Τραγάνα: ΕΔΩ

Νήσος Πρώτη:  Ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η Νήσος Πρώτη, όπου σώζονται ερείπια ακροπόλεως, μυκηναϊκής ή προ-κλασικής εποχής με τείχος και κυκλοτερή πυργίσκο. Στο νησάκι υπήρχε και ναός της Ευπλοίας Αρτέμιδος, στη θέση του οποίου μεταγενέστερα χτίστηκε ναΐδιο της Παναγίας.

Νήσος Πρώτη: Αρχαία τείχη
Περισσότερα γιά την νήσο Πρώτη: ΕΔΩ

Φυσικό περιβάλλον:
  Στην περιοχή υπάρχουν αξιόλογα και ευαίσθητα οικοσυστήματα, των οποίων η διαδικασία της θεσμικής τους θωράκισης βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για την περιοχή για ”ένταξη στο υπό κατάρτιση Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών Natura 2000” που, σύμφωνα με τη σχετική Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, περιλαμβάνει την παραλιακή ζώνη και τις παράκτιες θίνες από Αγία Σωτήρα έως Ρωμανό, καθώς και την παρόχθια ζώνη του χειμάρρου Σέλα έως την επαρχιακή οδό Μαραθοπόλεως – Γιάλοβας, στο νότιο διοικητικό όριο του Δήμου.
  Είναι απαραίτητη, επομένως, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη θεσμική θωράκισή της, ώστε να προστατευθεί από τις παράνομες εκχερσώσεις, την άναρχη δόμηση, το παράνομο κυνήγι, τις πυρκαγιές, την υπερβόσκηση, την λαθροϋλοτομία και γενικά όλες εκείνες τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που ενδεχομένως διαταράσσουν την ισορροπία των φυσικών χαρακτηριστικών – συστατικών τους.
Επί πλέον άλλα αξιόλογα στοιχεία φυσικού τοπίου της περιοχής αποτελούν:
- Νήσος Πρώτη
- Σύστημα ρεμάτων και ειδικότερα το ρέμα του Λαγκουβάρδου, το οποίο εκτός από το ρόλο του    στο σύστημα απορροής, αποτελεί εξαιρετικό υγρότοπο με καταρράκτες και παρόχθια βλάστηση που συνιστούν σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής.
- Ορεινός όγκος Αιγάλεω και δασικές περιοχές
- Γεωλογικός σχηματισμός που διατρέχει το Δήμο από βορρά προς νότο (Κουτσουβέρι) σπήλαια, φαράγγια, μεγάλες κλίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

VIDEO Ομάδας Προστασίας και Ανάδειξης Αρχαιολογικών χώρων Τριφυλίας