Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ψάρι και Χαλκιά: Οι θολωτοί τάφοι της βόρειας Μεσσηνίας


 Στήν Τριφυλία και στα βόρεια του νομού Μεσσηνίας, στην περιοχή των χωριών Ψάρι και Χαλκιά έχουν εντοπιστεί συνολικά πέντε θολωτοί τάφοι.
 Ειδικά στο ύψωμα Μετσίκι, στο Ψάρι, που είναι φυσικά οχυρό με θέα στο Ιόνιο πέλαγος βρέθηκαν ευρήματα που δείχνουν συνεχή κατοίκηση της περιοχής από τους Προϊστορικούς μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Πιθανότατα στην περιοχή να υπήρχε σημαντική πόλη από τους Προϊστορικούς χρόνους.
 Δυστυχώς οι τάφοι αυτοί δεν έχουν αναδειχθεί και βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ενώ έχουν διαπιστωθεί και λαθρανασκαφές, αλλά ούτε και συνέχεια στις ανασκαφές έχει δοθεί μέχρι σήμερα.Ψάρι: οι θολωτοί τάφοι

Στο επιβλητικό ύψωμα Μετσίκι, φυσικά οχυρωμένη θέση με εποπτεία ως το Ιόνιο πέλαγος, έχουν εντοπιστεί δύο μυκηναϊκοί θολωτοί τάφοι.
 Η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε έναν από τους μεγαλύτερους θολωτούς τάφους της Μεσσηνίας τον θολωτό τάφο 1 που χρονολογείται στην περίοδο -1600 έως -1400. 


 
Ο Θολωτός τάφος 1 στο Μετσίκι είναι τυπικό δείγμα ηπειρωτικού θολωτού τάφου της πρώιμης ΥΕ εποχής. Λιθόχτιστη θόλος διαμέτρου 10μ. σκέπαζε τον ταφικό θάλαμο και δρόμος μήκους 11μ. οδηγούσε στην είσοδό του. Ο δρόμος μήκους είναι επενδεδυμένος με διπλή ξερολιθιά.
 Όλος ο τάφος καλυπτόταν από τύμβο επενδεδυμένο με πέτρες μέχρι το ύψος του άνω φλοιού του. Ο τύμβος διέθετε αναλημματικό περίβολο. 
 Λίγα αγγεία και μικροευρήματα που βρέθηκαν στο εσωτερικό του δείχνουν το άλλοτε πλούσιο περιεχόμενο του μνημείου, το οποίο είχε συληθεί από την αρχαιότητα.Ο Θολωτός τάφος 1 στην περιοχή Μετσίκι κοντά στο χωριό Ψάρι της Τριφυλίας. Με διάμετρο 10 μέτρων αποτελεί έναν από του μεγαλύτερους Θολωτούς τάφους που έχουν βρεθεί στην Μεσσηνία.


 Ο δεύτερος τάφος σε απόσταση 100μ από τον τάφο 1 δεν έχει ερευνηθεί ακόμα. Ωστόσο διακρίνεται στη θέση του (in situ) το ανώφλι του.

 Από την επιφανειακή έρευνα της γύρω περιοχής μαρτυρείται ανθρώπινη δραστηριότητα από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, -3000 έως +400. 
Πιθανότατα στην περιοχή αυτή να υπήρχε Προϊστορική πόλη.


 Οι τάφοι στο Μετσίκι δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση σήμερα. Το στέγαστρο από λαμαρίνες που τοποθετήθηκε στον πρώτο τάφο έχει διαβρωθεί, ενώ στο δεύτερο τάφο τελευταία διαπιστώθηκαν λαθρανασκαφές 
(Εφημερίδα ΟΙ ΡΙΖΕΣ, Σεπτ.- Δεκ. 1999).

 Βορειότερα από το ύψωμα Μετσίκι ερευνήθηκαν τρεις μικρών διαστάσεων θολωτοί τάφοι (διάμετρος θόλου 4-4,1 μ.) στη θέση "Αηλιάς" κοντά στο Χαλκιά, ένα επίσης στο Σουλιμοχώρι της ομώνυμης πεδιάδας, οι οποίοι απέδωσαν αρκετά ευρήματα της ΥΕ εποχής.Ψάρι Τριφυλία, κτερίσματα θολωτού τάφου.
Αγγεία καθημερινής χρήσης και αιχμές βελών από πυριτόλιθο. Ανήκαν πιθανόν στον οπλισμό νεκρού πολεμιστή. Χρονολόγηση: -1500
Ψάρι, Θολωτός τάφος: Λεπίδες από χαλκό. 
Πιθανότατα χρησιμοποιούνταν σε γεωργικές εργασίες. Χρονολόγηση: -1500.


Χαλκιά: Οι θολωτοί τάφοι

 Το Χαλκιά είναι ορεινός οικισμός του νομού Μεσσηνίας χτισμένος σε υψόμετρο 660 μέτρων, βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Τετραζίου όρους σε απόσταση 60 χιλιομέτρων ΒΔ της Καλαμάτας και 12 χιλιομέτρων από το Δώριο, στην πρώην επαρχία Τριφυλίας και συγκεκριμένα ανάμεσα στα χωριά Χρυσοχώρι και Κούβελα. Είναι ένα από τα Αρβανιτοχώρια της Τριφυλίας.
 Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 εντοπίστηκε από ντόπιο βοσκό ο ένας εκ των τριών Μυκηναϊκών θολωτών τάφων, ο θολωτός τάφος 1 (θέση «Αηλιάς»).Η σωστική ανασκαφική έρευνα που διενεργήθηκε, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αποκάλυψε τον παρακείμενο θολωτό τάφο 2 (θέση «Αηλιάς») καθώς και τον θολωτό τάφο 3 στον γειτονικό λοφίσκο (θέση «Κροϊκάνου»).


 Οι τρείς μικροί λιθόκτιστοι θολωτοί τάφοι της Μυκηναϊκής περιόδου, -1700 έως -1100, μαζί με τους Θολωτούς τάφους στο Μετσίκι που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και είναι της ίδιας εποχής, υποδηλώνουν την ύπαρξη Μυκηναϊκού συνοικισμού στην περιοχή.
 Οι τάφοι είχαν συληθεί ήδη από την αρχαιότητα, ωστόσο στο διαταραγμένο εσωτερικό τους βρέθηκαν καλής ποιότητας πήλινα αγγεία, λίθινες αιχμές βελών, ειδώλια, σφραγιδόλιθοι, χάνδρες από ημιπολύτιμους λίθους και υαλόμαζα καθώς και κέρας ελαφιού.

Τα σημαντικότερα από αυτά τα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Χαλκιάς: Κτερίσματα θολωτού τάφου. Αγγεία καθημερινής χρήσης για την αποθήκευση υγρών.
Συνόδευαν τον νεκρό στην μεταθανάτια ζωή του. Χρονολόγηση: -1500.
Χαλκιάς : Θολωτοί τάφοι, αγγείο από το εσωτερικό του τάφου. 
Χρονολόγηση: -15ος αιώνας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

VIDEO Ομάδας Προστασίας και Ανάδειξης Αρχαιολογικών χώρων Τριφυλίας