Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Πρόταση για Πολιτιστική- Αρχαιολογική Διαδρομή στην ΤριφυλίαΕισαγωγή

 Εγκαταλειμμένα στην τύχη τους είναι τα περισσότερα μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι της Τριφυλίας. Τα μνημεία που θα έπρεπε να αποτελούν έναν από τους βασικούς άξονες της αειφόρου ανάπτυξης του τόπου, βρίσκονται χωρίς προστασία και στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς περίφραξη και σήμανση. Έτσι αφημένα στην λήθη καταστρέφονται και ρημάζουν...

 Έχουμε επισημάνει τα προβλήματα των αρχαιολογικών χώρων της Τριφυλίας, που λίγο πολύ είναι γνωστά στου περισσότερους. (Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο Η απαξίωση των Μνημείων της Τριφυλίας)
 Εκτός όμως από την προβολή της Ιστορίας και των Αρχαιολογικών χώρων της Τριφυλίας και την επισήμανση των προβλημάτων θα πρέπει να υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάδειξη και προστασία τους.Πρόταση για Πολιτιστική- Αρχαιολογική Διαδρομή Τριφυλίας.

Η Διαδρομή θα ξεκινάει από την Εθνική οδό Καλό Νερό Κυπαρισσίας στην διασταύρωση προς Ράχες. Από εκεί αφού θα περνάει μέσα από της Ράχες θα φτάνει στον πρώτο αρχαιολογικό χώρο της διαδρομής την Περιστεριά.
Περιστεριά: Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά στον πασίγνωστο αυτό αρχαιολογικό χώρο. Ο λόφος της Περιστεριάς στην Τριφυλία, με τους πλούσιους και χρυσοφόρους τάφους και τα πυκνά οικιστικά κατάλοιπα, υπήρξε το πλουσιότατο κέντρο της Δυτικής Πελοποννήσου κατά την πρώιμη Μυκηναϊκή περίοδο και επί πλέον ήταν το «πάρισον των Μυκηνών για τη Δυτική Πελοπόννησο». Ο μεγάλος αναστηλωμένος θολωτός τάφος πραγματικά μαγεύει κάθε επισκέπτη. Ο αρχαιολογικός χώρος έχει αναδειχθεί και είναι οργανωμένος και επισκέψιμος.

Δεύτερος σταθμός της διαδρομής του γεφύρι του Χατζή Σουμάνη.Γεφύρι Χατζή Σουμάνη: Το γεφύρι του Χατζή ή Κακή Σουμάνη βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο της περιστεριάς, στο πιό στενό πέρασμα του Αρκαδικού ποταμού, του Αρχαίου Κηπαρισσήεντα.
 Είναι ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι με τρείς καμάρες και πιθανότατα κατασκευάστηκε στα χρόνια της δεύτερης τουρκοκρατίας. Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα αποτελούσε σπουδαίο συγκοινωνιακό κόμβο αφού ένωνε οδικά την ΝΔ Μεσσηνία με τον κεντρικό Μωριά.
 Δυστυχώς το θαυμάσιο αυτό μνημείο της Τριφυλίας είναι αφημένο στην λήθη και η πρόσβαση σ΄αυτό είναι πολύ δύσκολη καθώς ο χωματόδρομος που οδηγεί στο γεφύρι είναι σχεδόν κατεστραμένος. Είναι απαραίτητη η επέκταση του αγροτικού δρόμου Περιστεριάς- αγροτικής περιοχής Πιτσινής Αλημακίου με απόληξή του στο γεφύρι, 200- 300 μέτρα απόσταση, στην συνέχεια αναστύλωση των στηθαίων του, που τα "πήρε' η γιγάντια κατεβασιά της παραμονής του Αϊ- Δημήτρη του 1949, η αποκατάσταση των "τραυμάτων" που του προξένησαν οι διάφοροι λαθροανασκαφείς και βέβαια οι απαραίτητες ταμπέλες που να οδηγούν τον επισκέπτη στο γεφύρι. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν όλα αυτές όσο γίνεται πιο σύντομα αυτές οι ενέργειες, γιατί μπορεί από το υγρό στοιχείο να μην κινδυνεύει πλέον, αφού το ποτάμι δεν κατεβάζει πλέον πολλά νερά, κινδυνεύει όμως από τον χρόνο...

Τρίτος σταθμός της διαδρομής ο αρχαιολογικός χώρος της Μοριατάδας.
Αρχαιολογικός χώρος Μουριατάδας: Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το γεφύρι του Χατζή Σουμάνη βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Μοριατάδας.

 Εδώ ανασκάφηκε από τον Σπ. Μαρινάτο προϊστορικό Μυκηναϊκό πόλισμα που χρονολογείτε στα -1400. Στην κορυφή του λόφου ανασκάφηκε διοικητικό μέγαρο και γύρω του πολλές οικίες αλλά και τείχη. Στους πρόποδες του λόφου βρέθηκε θολωτός τάφος.

 Δυστυχώς καμιά μέριμνα δεν υπήρξε για αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο. Δεν περιφράχθηκε ποτέ ούτε ξαναέγιναν ανασκαφές σ΄αυτόν με αποτέλεσμα σήμερα να είναι πνιγμένος στην άγρια βλάστηση και να έχει μετατραπεί σε βοσκότοπο και χώρο απόθεσης σκουπιδιών...
Είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξη φροντίδα για τον σημαντικό αυτό αρχαιολογικό χώρο. Πρέπει να καθαριστεί, και να γίνει ορατός, οργανωμένος και επισκέψιμος.

Τέταρτος σταθμός και ολοκλήρωση της διαδρομής η πόλη και το κάστρο της Κυπαρισσίας.


Το κάστρο της Κυπαρισσίας: Το Κάστρο της Αρκαδιάς είναι σήμερα το κόσμημα της πόλης της Κυπαρισσίας, αλλά και ολόκληρου του Δήμου. Λόγω της θέσης του, προσφέρει στον επισκέπτη μία ανεπανάληπτη θέα, όχι μόνο προς την πόλη, αλλά και προς όλη τη γύρω περιοχή. Είναι το μπαλκόνι της Κυπαρισσίας για να μπορεί κανείς να αγναντεύει και να χαίρεται την ομορφιά του τόπου. Η ιστορία του Κάστρου χάνεται στα βάθη των αιώνων...
 Ωστόσο το μόνο αξιοθέατο της Κυπαρισσίας έχει τα χάλια του. Η μεγάλη ντάπια είναι έτοιμη να πέσει όπως και η καμάρα, αλλά και άλλα σημεία είναι επικίνδυνο να πέσουν αν κάνει ένα μικρό σεισμό. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μελέτη για την στήριξη των πρανών του Κάστρου η οποία βρίσκεται εδώ και πάρα πολύ καιρό στο στάδιο της εύρεσης χρημάτων για να μπορέσει επιτέλους να πραγματοποιηθεί. 
 Η αναστήλωση του κάστρου αλλά και η συστηματική αρχαιολογική έρευνα σε αυτό, που είναι όνειρο όλων των Κυπαρίσσιων για δεκαετίες, δεν μπορούν να γίνουν εφικτές πριν τη στερέωση των πρανών και των θεμελίων του, ανάγκη αναγνωρισμένη πολλά χρόνια αφού η επικινδυνότητα κατάρρευσης τμημάτων του Κάστρου είναι πασιφανής.


Η διασύνδεση και ανάδειξη των μνημείων αυτών σε μιά ενιαία διαδρομή, με την αντίστοιχη σήμανση αλλά και προβολή, είναι σίγουρο ότι θα αναβαθμίσει την ξεχασμένη αυτή γωνιά της Τριφυλίας, θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και θα αποτελέσει πολύτιμο κληροδότημα για τις επόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

VIDEO Ομάδας Προστασίας και Ανάδειξης Αρχαιολογικών χώρων Τριφυλίας