Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Διαρκής Αρχαιολογικός χώρος Κυπαρισσίας


Αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στον Αϊ- Γιώγη- "Μούσγα"

Διαρκής Αρχαιολογικός χώρος Κυπαρισσίας

Ο Αρχαιολογικός χώρος στο λιμάνι της Κυπαρισσίας (Θεση "Κάμπος")
Ο Αρχαιολογικός χώρος στο λιμάνι Κυπαρισσίας, VIDEO
Η απόφαση κατάχωσης του Αρχαιολογικού χώρου στο λιμάνι (θέση "Κάμπος")
Εισήγηση της ΛΗ΄ ΕΠΚΑ για ανάδειξη τουλάχιστον ενός τμήματος του αρχαίου οικισμού στο λιμάνι
Αεροφωτογραφία του αρχαιολογικού χώρου στο λιμάνι
Η τεκμηρίωση της ανασκαφής στο λιμάνι της Κυπαρισσίας από την ΛΗ΄εφορεία και η εισήγησή της στο θέμα της κατάχωσης


Μητροπολιτικό- Αρχαιολογικό Πάρκο Κυπαρισσίας
Έπαυλη Υστερορωϊκών χρόνων ("Μούσγα") και οικία Ελληνιστικών χρόνων (Κάστρο)
Ο Αρχαιολογικός χάρτης της Αρχαίας Κυπαρισσίας από τον διαρκή κατάλογο αρχαιολογικών χώρων και μνημείων
Περί των εν Κυπαρισσία δοκιμαστικών ανασκαφών 1911 (Θέση "Μούσγα")
Παρουσίαση των αρχαιολογικών χώρων της Κυπαρισσίας

Αναζητώντας τον Ομηρικό Κυπαρισσήεντα


Προτάσεις της ομάδας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού  χώρου στο λιμάνι της Κυπαρισσίας:

Η Κυπαρισσία έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων. Αναφέρετε στην Ιλιάδα σαν μία απ΄τις εννέα πόλεις του Βασιλείου του Νέστωρος που συμμετείχαν στον Τρωϊκό πόλεμο.
  " Όσοι εκαρπούντο την Πύλο και την ποθητή Αρήνη και το Θρύον, κοντά στου ποταμιού του Αλφειού το πέρασμα και το καλόχτιστο Αιπύ, και τον Κυπαρισσήεντα και την Αμφιγένεια κατοικούσαν, και την Πτελεόν και το Έλος και το Δώριον... Αρχηγός αυτών ήταν ο Γερήνειος Νέστωρ ο αρματομάχος. Στις διαταγές του αρμένιζαν στην γραμμή ενενήντα βαθουλά καράβια."

                                                                      Ιλιάδα Β΄ στιχ. 591- 602 (μεταφρ. εκδόσεις Πάπυρος)
  Η αναφορά στην Κυπαρισσία ώς μία από τις μεγάλες πόλεις των Πυλίων επιβεβαιώνεται και από τα αρχαιολογικά ευρήματα αφού το όνομα της πόλης αναφέρεται στις πινακίδες Γραμμικής Β΄ που βρέθηκαν στο "Ανάκτορο του Νέστορος" κοντά στην σύγχρονη Πύλο.Ο Αρχαιολογικός χώρος στο λιμάνι της Κυπαρισσίας
Ο αρχαιολογικός χώρος στο λιμάνι της Κυπαρισσίας (θέση "Κάμπος") που βρίσκετε εντός του Διαρκή Αρχαιολογικού χώρου της πόλης:
Δεν μπορούμε να παραμένουμε απαθείς, ενώ συνεχίζετε η απαξίωση της Αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κυπαρισσίας. Η απόφαση για κατάχωση ενός σημαντικού τμήματος της Αρχαίας πόλης μας γεμίζει αγανάχτηση και πικρία. Το να συνεχίσουμε να μένουμε αμέτοχοι και αδρανείς απέναντι σε αυτήν την κατάσταση δεν μας καθιστά άξιους της μακραίωνης και ένδοξης ιστορίας της πόλης μας. Μιάς πόλης, που ενώ είναι από τις αρχαιότερες του Δυτικού πολιτισμού, δεν έχει να επιδείξει έναν αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο ή ένα αρχαιολογικό μουσείο.
Για του παραπάνω λόγους, εμείς οι Πολίτες αυτού του τόπου που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε την Ομάδα Προστασίας και Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων Τριφλίας.
Σκοπός της ομάδας είναι η ενημέρωση των Πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και η κατάθεση προτάσεων, ώστε με την συνεργασία όλων να βρούμε τρόπους δράσης και λύσεις για να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας και τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης μας και της Τριφυλίας, όπως πραγματικά τους αξίζουν.


Α΄. Ο Αρχαιολογικός χώρος στο λιμάνι (θέση "κάμπος").
Έχοντας υπ΄όψιν:
-Την σπουδαιότητα του οικισμού, χαρακτηριστικού της αρχαίας Κυπαρισσίας, αλλά και το γεγονός ότι μόνο τμήμα του έχει ανασκαφεί ενώ δείχνει να επεκτείνετε προς όλες τις κατευθύνσεις εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κυπαρισσίας.
Προτείνουμε:
Την συνέχιση των ανασκαφών από την ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, με σκοπό να τον καταστήσει ορατό, επισκέψιμο και οργανωμένο.
Β΄. Μητροπολιτικό πάρκο και Διαρκής Κηρυγμένος Αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Κυπαρισσίας.
Έχοντας υπ΄όψιν:
-Την σπουδαιότητα της περιοχής από τον Αϊ- Γιώργη στην θέση "Μούσγα" μέχρι την παραλία στην θέση "Κάμπος", η οποία αποτελεί σημαντικότατο τμήμα του Διαρκή Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κυπαρισσίας αφού οι ανασκαφές δείχνουν ότι εδώ βρίσκεται μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης.
-Την σημερινή κατάσταση της περιοχής, που ενώ βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού της σύγχρονης πόλης και ακριβώς δίπλα από το λιμάνι της, παραμένει αναξιοποίητη και απαξιωμένη.
Προτείνουμε:
Την δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου, με παράλληλη συνέχιση των ανασκαφών στην περιοχή.
Τα όποια ευρήματα έρθουν στο φως, και οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι αυτά θα είναι αρκετά μπορούν να συνδυαστούν με την αξιοποίηση του υπόλοιπου χώρου ως χώρου αναψυχής δημιουργώντας έτσι ένα ενιαίο Αρχαιολογικό πάρκο.

VIDEO Ομάδας Προστασίας και Ανάδειξης Αρχαιολογικών χώρων Τριφυλίας