Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Λόφος Ελληνικού, Μουρατιάδα

Αρχαιολογικός χώρος λόφου "Ελληνικού", Μουριατάδα Τριφυλία.

  Το χωριό Μουριατάδα βρίσκεται 8 χιλ. από την Κυπαρισσία. Μετά το χωριό και σε απόσταση 1,5 χιλ. στον λόφου του "Ελληνικού" υπάρχει προϊστορικός αρχαιολογικός χώρος.
  Ο λόφος "Ελληνικού" έχει κηρυχθεί και επίσημα αρχαιολογικός χώρος: ΦΕΚ 839/Β/11-11-94.
Η απόφαση αναφέρει:
"Για λόγους αποτελεσματικότερης προστασίας των αρχαιοτήτων της περιοχής κηρύσσουμε ως αρχαιολογικό Χώρο το λόφο "Ελληνικό" Μουριατάδος Τριφυλίας Ν. Μεσσηνίας, όπου έχουν αποκαλυφθεί ερείπια εκτεταμένης και οχυρωμένης εγκατάστασης της ύστερης εποχής του χαλκού (ΥΕ ΙΙΙ Β - Γ περιόδου), όπου εξέχουσα θέση κατέχει μεγάλο κτίριο με διάταξη χώρων ανακτορικού τύπου. Σε χαμηλότερη (νότια) πλαγιά του λόφου αποκαλύφθηκε κοντά σε πύργο της οχύρωσης " μέγαρον " που έσωζε τέσσερις βάσεις κιόνων, ενώ στη νότια πλαγιά παρακείμενου λόφου και 200 μ. ΒΑ των προηγούμενων εγκαταστάσεων αποκαλύφθηκε θολωτός μυκηναϊκός τάφος της ΥΕ ΙΙΙΒ περιόδου."
  Ο αρχαιολογικός χώρος είχε ανασκαφεί την δεκαετία του '60 από τον Σπύρο Μαρινάτο, ο οποίος μάλιστα τον είχε ταυτίσει με την Ομηρική Αμφιγένεια.
  Δυστυχώς όμως ο αρχαιολογικός χώρος σήμερα παρουσιάζει εικόνα πλήρης εγκατάλειψης.
Είναι πνιγμένος στην άγρια βλάστηση και τα πουρνάρια ενώ η έλειψη περίφραξης τον έχει μετατρέψη σε βοσκότοπο και χώρο απόθεσης σκουπιδιών.

Προτείνουμε:
  Την συνεργασία των τοπικών συλλόγων, τοπικών μέσων ενημέρωσης και του Δήμου Τριφυλίας, με την επίβλεψη της αρμόδιας ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και κλασσικών Αρχαιοτήτων, για τον καθαρισμό και την αποψίλωση της βλάστησης στον αρχαιολογικού χώρου, έτσι ώστε να αναδειχθεί και να καταστεί ορατός και προσβάσιμος.

ΑΡΘΡΟ: Παρουσίαση του Αρχαιολογικού χώρου στον λόφο του Ελληνικού στην Μουρατιάδα


VIDEO- Παρουσίαση του αρχαιολογικού χώρου:


ΦΩΤΟΘΗΚΗ του αρχαιολογικού χώρου στον λόφο του "Ελληνικού":

VIDEO Ομάδας Προστασίας και Ανάδειξης Αρχαιολογικών χώρων Τριφυλίας