Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Διακήρυξη και Προτάσεις Ομάδας

ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΗΣΣύντομο ιστορικό της Αρχαίας Κυπαρισσίας:

  Η πόλη μας, η Κυπαρισσία, έχει ιστορία χιλιετηρίδων. Αναφέρεται στην Ιλιάδα ως Κυπαρισσήεντας, μία από τις εννέα μεγάλες πόλεις του βασιλείου του Νέστωρος, της παναρχαίας Πυλίας- μετέπειτα Τριφυλίας- και συμμετείχε στον Τρωϊκό πόλεμο. Το όνομά της καταγράφετε στις πινακίδες Γραμμικής Β΄ που βρέθηκαν στο ανάκτορο του "Νέστωρος" στην Πύλο.
  Μετά την κατάρρευση των Μυκηναϊκών βασιλείων, οι απόγονοι του Νέστωρος κατέφυγαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, μα κυρίως στην Αττική. Εκεί ανέλαβαν την βασιλεία με τον Μέλανθο, γιός του οποίου υπήρξε ο θρυλικός τελευταίος βασιλιάς των Αθηνών, Κόδρος. Αυτοί μετέφεραν το σήμα των γραμμάτων και του πολιτισμού, την γλαύκα (κουκουβάγια) στην Αθήνα από την Τριφυλία, όπως αποκαλύπτουν οι ανασκαφές στην Περιστεριά Κυπαρισσίας. Όλοι οι μετέπειτα ηγέτες των Αθηνών Αλκαιονίδαι, Κοδρίδαι, Μενοντίδαι, Παιονίδαι και Πεισιστρατίδαι ήταν απόγονοι των Νειλήδων της Τριφυλίας. Οι οίκοι αυτοί ανέδειξαν τον Πεισίστρατο του Ιπποκράτους, τον Θρασύβουλο του Νεστορίδη, τον Αλκμαίων, τον Μεγακλή, τον Κλεισθένη, τον Αλκιβιάδη αλλά και τους μεγάλους άνδρες των Αθηνών Περικλή, Θουκιδίδη, Φορμίων αλλά και άλλους.
  Στα Αρχαϊκά και Κλασσικά χρόνια (8ος αιώνας έως τα μέσα του 4ου αιώνος), οι Τριφύλιοι, όπως όλοι οι υπόλοιποι Μεσσήνιοι, ήταν είλωτες υπό την κυριαρχία της Σπάρτης. Έτσι δυστυχώς η περιοχή μας δεν έλαβε την θέση πού αξιοκρατικά θα της ανήκε στο Ελληνικό πολιτιστικό θαύμα της Κλασσικής εποχής,  της εποχής της πόλεως- κράτους και της Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν οι πηγές και δείχνουν τα ευρήματα.
  Την μεγάλη της ακμή η Κυπαρισσία την αποκτά μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου Μεσσηνιακού κράτους το -369 και αναδεικνύεται σε σημαντικό λιμάνι ως επίνειο της Μεσσήνης αναπτύσσοντας εμπορικές σχέσεις με τα νησιά του Ιονίου και την Ιταλία. Η ανάπτυξη της πόλης συνεχίστηκε μέχρι τους ύστερους Ρωμαϊκούς χρόνους. Η αρχαία Κυπαρισσία της εποχής αυτής ήταν περιτειχισμένη, διέθετε δημόσια κτήρια και λιμενικές εγκαταστάσεις, λείψανα των οποίων και έχουν βρεθεί. Επίσης ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει την ύπαρξη του ναού της Αθηνάς της Κυπαρισσίας, του ναού του Απόλλωνος και της Διονυσιάδας πηγής, όταν επισκέφτηκε την πόλη τον +2ο αιώνα.

Νεότερη Ελληνική πραγματικότητα:


  Παρά την μακραίωνη ιστορία της πόλης μας, οι ανασκαφές σε αυτήν υπήρξαν λιγοστές και τα ευρήματα του ένδοξου παρελθόντος της ελάχιστα.

  Κάποιες επιφανειακές ανασκαφές διενεργήθηκαν το 1911 από τον Νικόλαο Κυππαρίσση στην θέση "Μούσγα" με λιγοστά ευρήματα, που ωστόσο τον οδήγησαν στην υπόθεση ότι ίσως στην περιοχή υπήρχε λατρευτικό συγκρότημα αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Καμία συνέχεια δεν δόθηκε τότε αλλά και γιά τις επόμενες δεκαετίες καμιά προσπάθεια δεν έγινε για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κυπαρισσίας. Στα χρόνια αυτά, τα όποια ευρήματα συγκεντρώνονταν στον Αϊ- Γιώργη στην θέση "Μούσγα" ή στην Διονυσιάδα πηγή στην θέση "Αϊ- Λαγούδι", με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία τους να χαθεί.
  Η πρώτη οργανωμένη σωστική ανασκαφή διενεργήθηκε το 1968 στους δυτικούς πρόποδες του κάστρου και έφερε στο φώς τα λείψανα τριών δημοσίων κτηρίων των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων. Ο χώρος αυτός, μαζί με  το κάστρο, είναι οι μόνοι αρχαιολογικοί χώροι της σύγχρονης Κυπαρισσίας.
  Το 1994 η περιοχή από την θέση "Μούσγα" μέχρι την θέση "Κάμπος" στην παραλία κηρύχτηκε αρχαιολογικός χώρος και εντάχθηκε με νόμο στον Διαρκή Κατάλογο Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της Ελλάδας. Οι όροι οικοδόμησης στην περιοχή προϋποθέτουν την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και παρουσία αρχαιολόγου στις όποιες εργασίες εκσκαφής γιά την προστασία του χώρου και τυχόν ευρημάτων.
  Έτσι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κυπαρισσίας, που ανήκει σε ιδιώτες και βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού της σύγχρονης πόλης, να μην έχει οικοδομηθεί και να παραμένει μέχρι και σήμερα ανεκμετάλλευτος.
  Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απαξίωσης της Κυπαρισσίας αλλά και ολόκληρης της Μεσσηνίας στον τομέα της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι το γεγονός ότι η Μεσσηνία απέκτησε δική της Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, την ΛΗ΄, μόλις το 2006!
  Από τις πρώτες ανασκαφές της νεοσυσταθήσας εφορείας ήταν η σωστική ανασκαφική έρευνα στην περιοχή "Μούσγα", εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Κυπαρισσίας, που έφερε στο φως ερείπια μεγάλης έπαυλης υστερορωμαϊκών χρόνων. Το εκτεταμένο κτιριακό συγκρότημα, που δεν ανασκάφηκε στο σύνολό του, περιλαμβάνει μία έπαυλη ή ένα συγκρότημα κατοικιών που ανήκε στον ιστό της αρχαίας πόλης, η οποία προφανώς αναπτυσσόταν γύρω από την αγορά, με κομβικό σημείο το λιμάνι της ευημερούσας πόλης της Κυπαρισσίας.
  Τον Απρίλιο του 2010 σε εργασίες εκσκαφής θεμελίων ξενοδοχειακής μονάδας αποκαλύφθηκε αρχαίος οικισμός των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων, εντός του κηρυγμένο αρχαιολογικού χώρου (θέση "Κάμπος"), στην παραλία 30 μέτρα βορείως τού λιμανιού της Κυπαρισσίας.
  Στον έναν ανασκαφικό τομέα του οικισμού συνολικά εντοπίστηκαν 61 τοίχοι, 8 τουλάχιστον χώροι, 4 από τους οποίους είναι χτισμένοι πάνω σε προγενέστερη οικοδομική φάση. Εντοπίστηκε στρώμα λίθων που ενδεχομένως διαμορφώνουν δρόμο αποκαλυφθείσας έκτασης 10χ3 μ. Τα οικοδομικά κατάλοιπα είναι των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων. Στα κινητά ευρήματα συγκαταλέγονται 400 χάλκινα νομίσματα, 1000 μεταλλικά αντικείμενα (εργαλεία, αγκίστρια, καρφιά). Επίσης βρέθηκε μεγάλος αριθμός αγγείων κυρίως αποθηκευτικά και χρηστικά. Να σημειώσουμε ότι ο αρχαιολογικός χώρος φαίνεται ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΕ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ.
  Στον δεύτερο ανασκαφικό τομέα αποκαλύφθηκε εντυπωσιακό κτήριο πολλαπλών οικοδομικών φάσεων: Ρωμαϊκών, Υστερορωμαϊκών και πρώιμων Βυζαντινών χρόνων. Το κτήριο διέθετε πεταλόσχημο κεραμικό κλίβανο, δάπεδο στρωμένο με πήλινες πλάκες, μεγάλο αποθηκευτικό πίθο και σύστημα αποχέτευσης. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται πληθώρα κεραμίδων, χάλκινοι και σιδερένιοι ήλοι, νομίσματα, αγκίστρια, λύχνοι, υφαντικά βάρη και τμήματα υάλινων αγγείων.
  Ωστόσο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάχωση των Αρχαίων παρά την εισήγηση της αρμόδιας Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, της ΛΗ΄, για προστασία τουλάχιστον ενός μέρους του οικισμού, το οποίο θεωρεί άκρως αντιπροσωπευτικό της οικοδομικής δραστηριότητας της Αρχαίας Κυπαρισσίας. Για τον τομέα αυτό εισηγήθηκε την διατήρηση των αρχαίων, ορατών και επισκέψιμων.

Διακήρυξη συγκρότησης της Ομάδας Προστασίας και Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων Τριφυλίας:


  Δεν μπορούμε να παραμένουμε απαθείς, ενώ συνεχίζετε η απαξίωση της Αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κυπαρισσίας. Η απόφαση για κατάχωση ενός σημαντικού τμήματος της Αρχαίας πόλης μας γεμίζει αγανάχτηση και πικρία. Το να συνεχίσουμε να μένουμε αμέτοχοι και αδρανείς απέναντι σε αυτήν την κατάσταση δεν μας καθιστά άξιους της μακραίωνης και ένδοξης ιστορίας της πόλης μας. Μιάς πόλης, που ενώ είναι από τις αρχαιότερες του Δυτικού πολιτισμού, δεν έχει να επιδείξει έναν αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο ή ένα αρχαιολογικό μουσείο.

  Για του παραπάνω λόγους, εμείς οι Πολίτες αυτού του τόπου που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε την Ομάδα Προστασίας και Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων Τριφλίας.
  Σκοπός της ομάδας είναι η ενημέρωση των Πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και η κατάθεση προτάσεων, ώστε με την συνεργασία όλων να βρούμε τρόπους δράσης και λύσεις για να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας και τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης μας και της Τριφυλίας, όπως πραγματικά τους αξίζουν.

Προτάσεις της ομάδας:


Α΄. Ο Αρχαιολογικός χώρος στο λιμάνι (θέση "κάμπος").

      Έχοντας υπ΄όψιν:
     -Την σπουδαιότητα του οικισμού, χαρακτηριστικού της αρχαίας Κυπαρισσίας, αλλά και το γεγονός ότι μόνο τμήμα του έχει ανασκαφεί ενώ δείχνει να επεκτείνετε προς όλες τις κατευθύνσεις εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κυπαρισσίας.
     -Την προφορική ενημέρωση από τον ιδιοκτήτη ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας αλλά και το γεγονός ότι η απόφαση κατάχωσης αφορούσε την συγκεκριμένη επένδυση.

 Προτείνουμε:

 Την συνέχιση των ανασκαφών από την ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων
 για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, με σκοπό να τον καταστήσει ορατό, επισκέψιμο και  οργανωμένο.

Β΄. Μητροπολιτικό πάρκο και Διαρκής Κηρυγμένος Αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Κυπαρισσίας.

      Έχοντας υπ΄όψιν:
  -Την σπουδαιότητα της περιοχής από τον Αϊ- Γιώργη στην θέση "Μούσγα" μέχρι την παραλία στην θέση "Κάμπος", η οποία αποτελεί σημαντικότατο τμήμα του Διαρκή Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κυπαρισσίας αφού οι ανασκαφές δείχνουν ότι εδώ βρίσκεται μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης.
 -Την σημερινή κατάσταση της περιοχής, που ενώ βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού της σύγχρονης πόλης και ακριβώς δίπλα από το λιμάνι της, παραμένει αναξιοποίητη και απαξιωμένη.

Προτείνουμε:

Την δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου, με παράλληλη συνέχιση των ανασκαφών στην περιοχή.
Τα όποια ευρήματα έρθουν στο φως, και οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι αυτά θα είναι αρκετά μπορούν να συνδυαστούν με την αξιοποίηση του υπόλοιπου χώρου ως χώρου αναψυχής δημιουργώντας έτσι ένα ενιαίο Αρχαιολογικό πάρκο.

  Ένα τέτοιο έργο θα αναβάθμιζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κυπαρισσίας και θα την καθιστούσε πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα η αυξημένη επισκεψιμότητα που σίγουρα θα προδώσει ένα τέτοιο έργο πνοής, θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

  Αναγγέλθηκε η εκπόνηση γενικής αναπτυξιακής μελέτης (Master plan) γιά το λιμάνι της Κυπαρισσίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου εκτός από την  επισκευή του κατεστραμένου λιμενοβραχίονα θα προβλέπει και την γενική ανάπλαση της περιοχής του λιμανιού. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απόφαση σύστασης του Δημοτικού λιμενικού ταμείου, μέσω του οποίου θα μεταβιβαστούν πολλές διαχειριστικές και τεχνικές αρμοδιότητες του λιμανιού στην δικαιοδοσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημιουργούν μια μοναδική ευκαιρία  για την πόλη μας να εντάξει σε αυτό το πλαίσιο και την δυναμική ανάπτυξης που δημιουργείτε, την συνέχιση των ανασκαφών και την δημιουργία του Μητροπολιτικού- Αρχαιολογικού πάρκου της Κυπαρισσίας.   

Γ΄. Προτείνουμε την παρουσίαση του νέου διευρυμένου Δήμου Τριφυλίας με την έκδοση ενος ολιγοσέλιδου φυλλαδίου. Θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτό, ένα σύντομο ιστορικό του τόπου, οι αρχαιολογικοί χώροι του Δήμου, τα αξιοθέατα, οι παραλίες, οι ξενοδοχειακές μονάδες κτλ. Το φυλλάδιο αυτό θα πρέπει να μοιράζετε από διάφορα σημεία δωρεάν στους επισκέπτες και η                 χρηματοδότησή του μπορεί να γίνει από ντόπιους επιχειρηματίες και καταστηματάρχες οι οποίοι θα διαφημίζονται σε αυτό.


Δ΄.Αρχαιολογικός χώρος λόφου "Ελληνικού", Μουριατάδα Τριφυλία.


  Το χωριό Μουριατάδα βρίσκεται 8 χιλ. από την Κυπαρισσία. Μετά το χωριό και σε απόσταση 1,5 χιλ. στον λόφου του "Ελληνικού" υπάρχει προϊστορικός αρχαιολογικός χώρος.

  Ο λόφος "Ελληνικού" έχει κηρυχθεί και επίσημα αρχαιολογικός χώρος: ΦΕΚ 839/Β/11-11-94.
Η απόφαση αναφέρει:
"Για λόγους αποτελεσματικότερης προστασίας των αρχαιοτήτων της περιοχής κηρύσσουμε ως αρχαιολογικό Χώρο το λόφο "Ελληνικό" Μουριατάδος Τριφυλίας Ν. Μεσσηνίας, όπου έχουν αποκαλυφθεί ερείπια εκτεταμένης και οχυρωμένης εγκατάστασης της ύστερης εποχής του χαλκού (ΥΕ ΙΙΙ Β - Γ περιόδου), όπου εξέχουσα θέση κατέχει μεγάλο κτίριο με διάταξη χώρων ανακτορικού τύπου. Σε χαμηλότερη (νότια) πλαγιά του λόφου αποκαλύφθηκε κοντά σε πύργο της οχύρωσης " μέγαρον " που έσωζε τέσσερις βάσεις κιόνων, ενώ στη νότια πλαγιά παρακείμενου λόφου και 200 μ. ΒΑ των προηγούμενων εγκαταστάσεων αποκαλύφθηκε θολωτός μυκηναϊκός τάφος της ΥΕ ΙΙΙΒ περιόδου."
  Ο αρχαιολογικός χώρος είχε ανασκαφεί την δεκαετία του '60 από τον Σπύρο Μαρινάτο, ο οποίος μάλιστα τον είχε ταυτίσει με την Ομηρική Αμφιγένεια.
  Δυστυχώς όμως ο αρχαιολογικός χώρος σήμερα παρουσιάζει εικόνα πλήρης εγκατάλειψης.
Είναι πνιγμένος στην άγρια βλάστηση και τα πουρνάρια ενώ η έλειψη περίφραξης τον έχει μετατρέψη σε βοσκότοπο και χώρο απόθεσης σκουπιδιών.

Προτείνουμε:

  Την συνεργασία των τοπικών συλλόγων, τοπικών μέσων ενημέρωσης και του Δήμου Τριφυλίας, με την επίβλεψη της αρμόδιας ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και κλασσικών Αρχαιοτήτων, για τον καθαρισμό και την αποψίλωση της βλάστησης στον αρχαιολογικού χώρου, έτσι ώστε να καταστεί ορατός και προσβάσιμος.

  Όποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει με την ομάδα, είτε για να δηλώσει συμμετοχή στην προσπάθειά μας είτε για να ενημερωθεί ή να καταθέσει απόψεις ή και προτάσεις που να αφορούν την ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, μπορεί να το κάνει στα στοιχεία επικοινωνίας που θα βρεί στον ιστότοπο της ομάδας. Επίσης μπορείτε να ενημερώνεστε για την ομάδα αλλά και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της  Τριφυλίας στην ομάδα μας στο facebook.


Επικονωνία:

Ιστότοπος: http://archaiatrifylia.blogspot.gr/
Σελίδα facebook:  https://www.facebook.com/groups/arhaiakyparissia/

Η Ομάδα Προστασίας και Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων Τριφυλίας:
VIDEO Ομάδας Προστασίας και Ανάδειξης Αρχαιολογικών χώρων Τριφυλίας