Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αγριλιά και Βασιλικό: Θολωτοί τάφοι

Θολωτοί τάφοι: Αγριλιά και Βασιλικό, Μεσσηνία  Η Μεσσηνία είναι διάσπαρτη με δεκάδες Θαλαμωτούς, κυβοτιόσχημους και θολωτούς τάφους που αποδεικνείουν την συνεχή κατοίκηση του ευλογημένου αυτού τόπου στους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους.
  Εκτός από τους μεγάλους και εντυπωσιακούς θολωτούς τάφους των ισχυρών Μυκηναϊκών κέντρων και των ηγεμόνων τους τους υπάρχουν και δεκάδες μικρότεροι που υπήρξαν οι τάφοι τοπικών αξιωματούχων και που και αυτά απέδωσαν πλούσια ευρήματα.
  Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι θολωτοί τάφοι που έχουν βρεθεί στα χωριά Βασιλικό και Αγριλιά.
  Δυστυχώς όμως είναι εγκαταλειμένοι, πνιγμένοι στην άγρια βλάστηση και κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Αν και είναι αρμοδιότητα της ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ωστόσο οι αρμόδιοι Δήμοι και τοπικοί σύλλογοι μπορούν και οφείλουν να συνεργαστούν γιά να καθαρίσουν και να περιφράξουν αυτά τα ανεκτίμητα κειμήλια της ένδοξης ιστορίας μας πριν αφανιστούν... 

ΑΓΡΙΛΙΑ:
  Αγριλιά είναι ένα από τα ονομαστά Σουλιμοχώρια της Τριφυλίας, που πρωτοκατοικήθηκαν μεταξύ των ετών 1350-1430 από τους σκληροτράχηλους Ντρέδες. Σήμερα δυστυχώς, το παλιό χωριό είναι ακατοίκητο και ρημαγμένο. Δεν υπάρχει ζωή πλέον στο χωριό. Ακόμα όμως στέκουν όρθια τα σπίτια του.Τα περισσότερα είναι καλοφτιαγμένα με τον παραδοσιακό τρόπο και τα λιγότερα είναι χτισμένα πίσω από το 1700. Διασχίζοντας τα έρημα σοκάκια σφίγγεται η καρδιά σου από την ερημιά και την εγκατάλειψη.
   Οι παλιοί κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό τους και κατέβηκαν κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή, δίπλα στο δρόμο που ενώνει το Κοπανάκι με το Καμάρι, στη θέση Σανοβά κι εκεί έχτισαν το καινούργιο χωριό τους, τη «Νέα Αγριλιά».
 Η σημερινή Νέα Αγριλιά βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Μεσσηνίας, στην πρώην επαρχία Τριφυλίας, σε υψόμετρο 190 μέτρων και έχει 164 κατοίκους (απογραφή 2001). Απέχει 1600 μέτρα περίπου από το Κοπανάκι. Οι κάτοικοι του οικισμού αυτού,που χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 προέρχονται από το παλιό γειτονικό Αρβανιτοχώρι, που ονομάστηκε έτσι από τις πολλές άγριες ελιές που υπάρχουν στις γύρω πλαγιές.
 Στη θέση Σανοβά, δίπλα από την πηγή, ο Σουηδός αρχαιολόγος Mattias Natan Valmin (1898-1968), που έκανε τις ανασκαφές (1927 έως 1929), είχε σκάψει και σε αυτό το χώρο και είχε βρει κι εδώ τρεις Μυκηνακούς θολωτούς τάφους. Εκεί βρέθηκαν εκτός των άλλων όστρακα, ορειχάλκινο δαχτυλίδι, πόρπη, χρυσό δαχτυλίδι και σιδερένια αιχμή δόρατος.

Θολωτός τάφος στην Αγριλιά. Αν και το μνημείο είναι πνιγμένο
στην άγρια βλάστηση διακρίνετε η περίμετρος του τάφου. 

ΒΑΣΙΛΙΚΟ: 
  Το έτος 1901 πέρασε το πρώτο τραίνο και κατασκευάστηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός. Με την πάροδο λίγων ετών κατέβηκαν από τα γύρω χωριά Μήλα, Σούλι, Άνω Βασιλικό και έγινε μικρό χωριό. Οι κάτοικοι αποφάσισαν να κτίσουν εκκλησία και  έκτισαν την Αγία Τριάδα την μικρή τότε Αγία Τριάδα, η οποία πήρε φωτιά από ξεχασμένα αναμμένα κεριά και καταστράφηκε. Το χωριό έκτισε τη νέα Αγία Τριάδα, η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα.
 Μέχρι το 2010 το Βασιλικό ανήκε στο Δήμο Δωρίου, σήμερα ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Οιχαλίας. Το χωριό βρίσκεται επάνω στο δρόμο Τσακώνας καλού Νερού.

Δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό έχει βρεθεί θολωτός τάφος που δυστυχώς είναι και αυτός εγκατελειμένος και απροστάτευτος.

Ο Θολωτός τάφος του Βασιλικού που βρίσκετε δίπλα στον εγκατελειμένο
πλέον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού.

Αποτύπωση των καταλοίπων του τάφου. O. PELON, Παρίσι 1976

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

VIDEO Ομάδας Προστασίας και Ανάδειξης Αρχαιολογικών χώρων Τριφυλίας